FAQ
10 stappen om een eigen zaak te beginnen.
Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag gaan. Vergeet daarbij niet de 10 belangrijkste stappen op weg naar je eigen bedrijf.
Stap 1: Breng je kwaliteiten in kaart
Doorzettingsvermogen, financieel inzicht en creativiteit zijn echte ondernemersvaardigheden. Breng deze in kaart. Laat zien waarin je uitblinkt en wat je nog kunt bijspijkeren.
Stap 2: Verken de markt en bepaal je strategie
Een goed idee is een goed begin. Maar je product of dienst moet ook verkocht worden. Wie zijn je klanten? En wat willen ze? Zoek uit waarin je beter of anders bent dan je concurrenten en bepaal hoe je de markt op gaat met je product of dienst.
Stap 3: Regel je financiën
Een financieel plan maakt deel uit van het ondernemingsplan. Maak een goed overzicht van wat je nodig hebt, wat de kosten zijn en hoeveel winst je denkt te gaan maken.
Stap 4: Bedenk een bedrijfsnaam
Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, origineel, blijft hangen én maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Zet je bedrijf meteen op de kaart met een goede naam.
Stap 5. Kies een rechtsvorm
Jouw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de rechtsvorm. Welke je kiest, hangt bijvoorbeeld af van hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen, of je alleen onderneemt of samen. Kijk voor uitleg op www.kvk.nl.
Stap 6: Stel algemene voorwaarden op
Duidelijkheid staat voorop. Met algemene voorwaarden is voor jouw klanten helder wat ze van jou kunnen verwachten en wat jij van hen verwacht, bijvoorbeeld wat de betalingstermijn is.
Stap 7: Zorg dat je goed verzekerd bent
Ondernemen is risico nemen. Gelukkig kun je je voor veel risico´s verzekeren, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand enz.
Stap 8: Informeer naar vergunningen en registreer jezelf
Als ondernemer krijg je te maken met wetten en regels. Zo ben je verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij de KvK. Je kunt je gelijktijdig aanmelden bij de Belastingdienst. Soms moet je je ook registreren bij een product- of bedrijfschap.
Stap 9: Bereid je voor op belastingen en administratie
Als ondernemer krijgt je onherroepelijk te maken met de Belastingdienst. Je hebt rechten, maar ook plichten. Bijvoorbeeld het bijhouden van een administratie. Neem hiervoor contact op met wébé administratie. Hier word je op weg geholpen of de administratie word je volledig uit handen genomen.
Stap 10: En nu... klanten vinden
Het ondernemingsplan is rond, de financiering is geregeld, je hebt je bedrijf ingeschreven bij de KvK. Je onderneming kan vlekkeloos van start gaan. Nu nog klanten vinden. Bijvoorbeeld via een netwerk.